Vitargo Post 2000g

Vitargo Post 2000g

Speciální sacharidové výrobky
Druh Původní cena Sleva Ušetřím Cena Množství
čokoláda
skladem
příchut čokoláda 999 Kč -0% -0,01 Kč 999 Kč
jahoda
expedice do 24 hod
příchut jahoda 999 Kč -0% -0,01 Kč 999 Kč
Chci ještě lepší cenu
Aby jste získali lepší cenu přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Další informace k produktu Vitargo Post 2000g
Podrobný popis
Vitargo Post 2000g

Vitargo® Post je sacharidový nápoj s proteinem ochucený sladidly pro suplementaci po intenzivním výkonu. V jedné dávce poskytne 68 g sacharidů a 24 g syrovátkového proteinu = optimální množství pro doplnění energie a regeneraci po výkonu. Vitargo® Post lze také z hlediska makronutrientů příležitostně užít jako food replacement.

Vitargo je unikátní, patentovaný vysokomolekulární sacharid s nulovým obsahem cukru, vyrobený ve Švédsku. Speciální struktura Vitarga v kombinaci s optimální osmolalitou je garancí lehké stravitelnosti a maximální využitelnosti. Originální produkty Vitargo od přímého výrobce jsou garancí jasného původu a nejvyšší kvality.

CO JE VITARGO®

THE BEST IN THE WORLD – Vitargo je revoluční, lehce stravitelný zdroj energie využívaný nejen olympijskými a elitními atlety, ale také miliony sportovců na všech kontinentech.
MADE IN SWEDEN = GMO free patentovaná forma komplexních sacharidů (speciální frakce amylopektinu) s unikátními vlastnostmi. Ideální molekulární struktura, která je téměř identická s molekulární strukturou svalového glykogenu (tím se odlišuje od standardních forem maltodextrinů, cyklických dextrinů s rozvětveným řetězcem atd.).
SUGAR FREE = Vitargo neobsahuje aditivum jednoduchých cukrů, neobsahuje stopy lepku a je 100% kosher.
DÁVKOVÁNÍ

Vitargo Post 2000g PŘED, BĚHEM i PO VÝKONU = Vitargo nezatěžuje žaludek a vstřebává se cca do deseti minut.
Vitargo je klinicky testováno s následujícími výsledky: Vitargo zvyšuje hladinu glykogenu o 70% rychleji a o 77% více než standardní sacharidové kombinace a 2,3x prochází rychleji žaludkem a to bez zažívacích problémů. Více zde: https://www.vitargo.com/clinical-studies-intl/
Vitargo je vhodným transportním médiem pro další účinné látky jako jsou volné aminokyseliny, kreatin, arginin a další, jejichž účinek výrazně znásobuje.
100% ORIGINAL = originální Vitargo přímo od výrobce je garancí jasného původu a kvality, žádné mezičlánky. Originální Vitargo je navíc ve všech vyšších gramážích baleno do speciálních ochranných sáčků po 1kg (2 kg balení tak obsahuje 2 sáčky, 5 kg pět sáčků atd.).


Proč Vitargo®?

Volba produktu z řady Vitargo záleží na typu vašeho tréninku. Většina lidí volí díky rychlému vstřebání z žaludku do těla před závodem i po něm základní Vitargo. Pokud se věnujete vytrvalostnímu sportu, bude pro vás nejlepší Vitargo s elektrolyty a to i během výkonu díky rychlému trávení a okamžitému nárůstu energie. Při silovém tréninku se nejvíce osvědčí Vitargo v kombinaci s kreatinem, pro rekonvalescenci po cvičení zase Vitargo v kombinaci s proteinem.

Palivo před výkonem

20-60 minut před výkonem pijte Vitargo. Z žaludku se vstřebá během deseti minut. Je však třeba pamatovat na to, že někteří jedinci se potřebují cítit připravení a plní energie 20 minut před závodem, zatímco jiní už 30-45 minut před výkonem.

Palivo během výkonu

Při výkonu delším než 90 minut se vyplatí doplňovat zdroj energie přibližně každých 45-60 minut. Pokud chcete oddálit moment vyčerpání energie a být takzvaně napřed – tedy doplnit Vitargo ještě před vyčerpáním zásob energie – můžete doplňovat během výkonu po cca 20 minutách.

Palivo po výkonu


Po výkonu užijte Vitargo spolu proteinem co nejdříve (ještě před jídlem) pro doplnění paliva, regeneraci a růst. Jedinci s velmi vysokým příjmem sacharidů a bílkovin si mohou později dát ještě jednu dávku Vitarga s proteinem.

Kdy suplementovat

 Před aktivitou
 Během aktivity
 Po aktivitě
 
 Naplnění glykogenu
 Sport drink
 Regenerace
 Vitargo® Pure
 X
X
X
 Vitargo® Carboloader
 X
X
X
 Vitargo® + Electrolyte
 X
X
 
 Vitargo® Post
 
 
X

Produkce – garance kvality

Špičkově kvalitní 100% přírodní škrob Vitargo je patentovanou formou komplexních sacharidů (speciální frakce amylopektinu) s unikátními vlastnostmi. Má ideální molekulární strukturu, která je téměř identická s molekulární strukturou svalového glykogenu (tím se odlišuje od standardních forem maltodextrinů, cyklických dextrinů s rozvětveným řetězcem atd.).

Patentovaný škrob Vitargo pochází ze speciálně vybraných a striktně non-GMO farem na jihovýchodě Švédska. Ty jsou vlastněny přímo farmáři, nikoli korporacemi. Produkce probíhá pod dohledem počítačů a je neustále kontrolována, aby byla zajištěna nejvyšší možná kvalita.

Prášek Vitargo je vyráběn v rámci uzavřeného systému. To znamená, že z produkce jde přímo do balení. Továrna zpracovávající Vitargo také produkuje pouze škrob. Neexistuje tedy žádné riziko kontaminace. Každá vyprodukovaná šarže je mimo to testována v akreditované laboratoři.

Kvalita a certifikace

- Zakázané látky – všechny produkty mají laboratorní certifikaci na absenci zakázaných substancí.

- Garance kvality – Certifikace dle HACCP zaručuje bezpečnost vyráběných potravin a prevenci distribuce nebezpečných produktů. Systém HACCP je součástí standardu BRC.
Továrna má také IPM systém (Integrated Pest Management) a neustále udržuje pracovní prostředí bez škůdců za pomoci preventivních opatření a absolutně minimálního užití pesticidů. Trvalá práce se systémem IPM vyřazuje riziko hygienických problémů.

- Produkce a zpracování – kontrola kvality výroby je zajištěna díky těmto certifikacím (továrna Lyckeby Starch AB):

  • ISO 9001, od roku 1991
  • ISO 14001, od roku 1998
  • ISO 50001, od roku 2006
  • Non-GMO, od roku 2013
  • FSSC 22000
  • Halal, Kosher
  • Certifikát National Veterinary Institute, SVA, since 2005

Doplněk stravy. Určeno pro zvláštní výživu - vhodné pro sportovce.

SLOŽENÍ

Vitargo Post 2000g

obsahuje: Škrob - patentovaná forma Vitargo®, syrovátkový proteinový koncentrát, nízkotučný kakaový prášek (pouze příchuť chocolate), aroma, barvivo betanin (pouze příchuť strawberry) sladidlo (acesulfam K, sukralóza).

DÁVKOVÁNÍ

Vitargo Post 2000g

Rozpusťte 100 g (1 porce = cca 3 odměrky) v 600 ml vody. Postup: Rozpouštějte 100 g ve 200 ml vody 30 s, po rozpuštění doplňte do konečného objemu (600 ml).

Návod k použití: pijte jako sportovní nápoj po intenzivním tréninku nebo závodu. Příležitostně lze použít také jako náhrada jednoho denního jídla.


VITARGO PODROBNÉ DÁVKOVÁNÍ

Vitargo Post 2000g


1/ Kulturistika, kalistenika a silové sporty

ENERGIE PŘED VÝKONEM

V případě nadměrné zátěže během dne, velkého pracovního vytížení atd., je vhodné zařadit před výkonem lehce stravitelnou energii. Rozmixujte jednu dávku (72g) Vitargo Pure, nebo Vitargo Carboloader v 500 - 600 ml vody a popíjejte 30 – 45 minut před zahájením tréninku.

REGENERACE PO VÝKONU

Bezprostředně po tréninku, dříve než jdete do sprchy, dávkujte Vitargo Post (100 g) - rozmixujte v 600 ml vody. Urychlíte tak významně regeneraci. V případě, že nechcete používat umělá sladidla, rozmixujte Vitargo Pure (72g) v 500 - 600 ml vody. Nápoj lze obohatit o protein, např. MyoTec Undenatured WPI (25g).

2/ Kolektivní a míčové sporty (fotbal, hokej, házená, basketbal, volejbal, tenis..)

VYTVOŘENÍ ENERGETICKÝCH ZÁSOB PŘED ZÁPASEM / VÝKONEM

jeden den před zápasem: Rozmixujte jednu dávku (72g) Vitargo Pure, nebo Vitargo Carboloader v 500 - 600 ml vody. Vypijte celkem dvě dávky během dne mezi jídly.
v den zápasu: Rozmixujte jednu dávku (72g) Vitargo Pure, nebo Vitargo Carboloader v 500 - 600 ml vody a popíjejte 30 – 45 minut před zahájením zápasu.

ENERGIE BĚHEM ZÁPASU / VÝKONU

Rozmixujte Vitargo +Electrolyte (72g) v 500 – 600 ml vody. V případě, že nechcete používat umělá sladidla, rozmixujte Vitargo Pure (72g) v 500 – 600 ml vody a přidejte 1 až 2 tablety High5 Zero Neutral. Tyto instrukce jsou pro okolní teplotu 20 až 30 stupňů Celsia, je-li teplota vyšší přidejte 100 ml vody k uvedené hodnotě, je-li teplota pod 20 stupňů, uberte 100 ml vody.

REGENERACE PO ZÁPASE / VÝKONU

Bezprostředně po zápase, dříve než jdete do sprchy, dávkujte Vitargo Post (100 g) - rozmixujte v 600 ml vody. Urychlíte tak významně regeneraci. V případě, že nechcete používat umělá sladidla, rozmixujte Vitargo Pure (72g) a MyoTec Undenatured WPI (25g) v 600 ml vody.

3/ Vytrvalostní disciplíny (cyklistika, běh, triatlon, maraton..)

VYTVOŘENÍ ENERGETICKÝCH ZÁSOB PŘED ZÁVODEM

dva dny před závodem: Rozmixujte jednu dávku (72g) Vitargo Pure, nebo Vitargo Carboloader v 500 - 600 ml vody. Vypijte celkem dvě dávky během dne mezi jídly.
jeden den před závodem: stejný postup
v den závodu: Rozmixujte jednu dávku (72g) Vitargo Pure, nebo Vitargo Carboloader v 500 - 600 ml vody a začněte popíjet 30 – 60 minut před zahájením výkonu.

BĚHEM ZÁVODU

Rozmixujte Vitargo +Electrolyte (72g) v 500 – 600 ml vody. V případě, že nechcete používat umělá sladidla, rozmixujte Vitargo Pure (72g) v 500 – 600 ml vody a přidejte 1 až 2 tablety High5 Zero Neutral. Tyto instrukce jsou pro okolní teplotu 20 až 30 stupňů Celsia, je-li teplota vyšší přidejte 100 ml vody k uvedené hodnotě, je-li teplota pod 20 stupňů, uberte 100 ml vody. Vitargo může být konzumováno v množství 3.350 kJ/ 800 kcal za hodinu, a to v závislosti na délce a intenzitě výkonu.

REGENERACE PO UKONČENÍ ZÁVODU

Bezprostředně po zápase, dříve než jdete do sprchy, dávkujte Vitargo Post (100 g) - rozmixujte v 600 ml vody. Urychlíte tak významně regeneraci. V případě, že nechcete používat umělá sladidla, rozmixujte Vitargo Pure (72g) a MyoTec Undenatured WPI (25g) v 600 ml vody.


Produkty Vitargo® lze zakoupit ve dvou variantách:

Bez obsahu umělých sladidel – Vitargo Pure, nebo Vitargo Pure + Stevia kapky
S obsahem umělých sladidel* – Vitargo Carboloader, Vitargo Electrolyte, Vitargo Post

*Umělá sladidla (syntetická sladidla): jsou uměle vytvořené chemické deriváty s nulovým obsahem kalorií (sukralóza, aspartam, acesulfam-k, sacharin). Společným jmenovatelem umělých sladidel je fakt, že jsou svou skladbou v rámci lidského těla a životního prostředí nepřirozená. Všechna výše uvedená umělá sladidla jsou v EU legalizována. Jednotlivé země se následně liší v preferenci konkrétních forem. Severské země obvykle upřednostňují kombinace více typů sladidel v malých dávkách, jako je např. aspartam + acesulfam-k, a naopak např. postoj k sukralóze je velmi rezervovaný, protože není stále prokázáno, že se rozkládá v životním prostředí a navíc je na trhu velmi krátkou dobu. V rámci východní evropy je naopak sukralóza preferována atd.

Návod k použití: popíjejte jako sportovní nápoj během tréninku, 1 porci během 1 hodiny.

Upozornění: Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není náhrada pestré stravy. Skladujte v chladu a suchu, mimo dosah dětí.

Průměrné nutriční informace
ve 100 g v 1 dávce 72 g
Energetická hodnota 1576 kJ 1134,72 kJ
Energetická hodnota 377 kCal 271,44 kCal
Bílkoviny - proteiny 24 g 17,28 g
Průměrné nutriční informace
Bílkoviny - proteiny


Z hlediska svalového objemu je pro nás nejdůležitější taková bílkovina, která je rychle vstřebatelná a má silný anabolický účinek. Velmi výstižnou odpovědí je poměr bílkovin v lidském mateřském mléce. Jinými slovy je to právě to, na čem jsme „odkojeni“ v období, kdy potřebujeme maximální růstový potenciál. Lidské mléko obsahuje syrovátkovou bílkovinu a kasein v poměru 4 / 1, tedy přesně naopak než je tomu v mléce kravském. Proto je pro nás nejdůležitější v objemovém tréninku právě syrovátková bílkovina, která se vyznačuje velmi rychlou „vstřebatelností“. Pro příklad - pokud přijmeme nalačno 30g syrovátkového proteinu, hladina aminokyselin v krvi dosáhne vrcholu již po jedné hodině a vrátí se na původní úroveň cca po dvou hodinách, to má svůj význam zejména po tréninku, kdy je kladen důraz na rychlý příjem lehce stravitelných bílkovin. Dalším faktorem je silný anabolický účinek syrovátkové bílkoviny, kdy uvedená dávka 30g zvýší až o 68% úroveň syntézy bílkovin.

Doporučené formy pro svalový objem:
Syrovátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát, či jejich kombinace ( viz. níže – legenda )
Vícesložková bílkovina, v poměru syrovátková bílkovina / kasein, nebo vaječná bílkovina – 3 až 4 / 1
Večer před spaním je možné dávkovat kasein, nebo mléčný izolát
DIETA, ZPEVNĚNÍ POSTAVY

Pokud je Vašim cílem „shodit“ tuk a zpevnit postavu, je pro Vás naopak nejdůležitější bílkovina, která se vstřebává pomalu a zásobuje tak Vaše tělo potřebnými aminokyselinami po dobu tří až čtyř hodin. Právě kravské mléko má ideální poměr „pomalého“ kaseinu a syrovátky 4 / 1. Ideální formou je tedy v tomto případe mléčný izolát, či přímo kasein. Mléčný izolát nabízí kromě vysokého obsahu pro tělo nepostradatelných (esenciálních) aminokyselin, vysoký obsah bioaktivních peptidů (laktoferin, glykomakropeptidy), které mají pozitivní účinky na zdravotní stav a regeneraci. Kasein je nesporně v této kategorii králem, je znám pro svůj silný antikatabolický účinek: díky pomalému vstřebávání, velmi silně brání odbourávání bílkovin ze svalové hmoty, po dobu až 4 hodin. Nevýhodou kaseinu je těžší stravitelnost (sráží se žaludku během trávení do „zhluků“), proto se vyrábí ve formě vazby na minerál a to nejčastěji vápník, nebo draslík. Právě tyto formy usnadňují jeho stravitelnost a využití. V současné době přichází také na trh nová, revoluční forma micelárního kaseinu, která daný problém doslova eliminuje. Další vhodnou bílkovinou, zejména pro ženy, je sojová bílkovina, opět ve formě sojového izolátu. Sojová bílkovina je po Amaranthu druhá nejplnohodnotnější rostlinná bílkovina, která má deficit esenciální (pro tělo nepostradatelné) aminokyseliny L-methioninu. Mezi její hlavní pozitiva patří vysoký obsah flavonoidů, které mají silné antioxidační a antikancerogenní (protirakovinné) účinky. Často se v tomto případě používají vícesložkové proteinové produkty založené na kombinaci uvedených složek, které jsou případně obohaceny i o vaječný albumin, který je po kaseinu druhou „nejpomalejší“ bílkovinou z hlediska vstřebávání.

Doporučené formy pro dietu, zpevnění postavy:
Kaseinát vápenatý, micelární kasein
Mléčný izolát
Sojový izolát
Kombinace uvedených složek
Legenda - používané formy bílkovin dle čistoty:

- Koncentrát: obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří nežádoucí balastní látky, u mléčných bílkovin např. laktóza. Jedná se o méně kvalitní formu bílkoviny

- Izolát: obsahuje 90 – 98 % bílkovin. Jedná se o vysokokvalitní formu bílkovin.

Poznámka: pokud se daná forma bílkoviny štěpí, vzniká hydrolyzát, pro který je charakteristický vysoký obsah volných, rychle vstřebatelných aminokyselin a jejich řetězců ve formě oligopeptidů a polypeptidů.

Jak již bylo řečeno dříve, bílkoviny, neboli proteiny jsou opravdovým základem nejen posilovacího tréninku. Proteiny jsou totiž v organismu všudypřítomné. Jsou jak častou stavební jednotkou (základ svalů, kostí i vazů), tak především součást všech enzymů, to znamená látek hlídajících a usměrňujících veškeré metabolické pochody (ano, i ty související s posilováním). My se ale nyní nebudeme zabývat metabolismem jako takovým příliš do hloubky a spíš se podíváme na bílkoviny co do jejich příjmu a zhruba si přiblížíme jejich přeměny v organismu a úskalí v jejich požívání ...

Proteiny nejsou ve své podstatě nic jiného než jen řetězec základních stavebních kamenů, a to sice aminokyselin. Takovýchto aminokyselin se v lidském těle vyskytuje 20 (v některých literaturách může být uvedeno 21). Tyto se dělí na neesenciální (tělo je dokáže vyrobit) a esenciální (obsahují některé řetězce, které tělo nedokáže připravit, a tudíž jsme odkázáni na jejich příjem v potravě). Je zajímavé, že pomocí pouhých 20 aminokyselin je možno poskládat nepřeberné množství proteinů jen jejich prostým přeskupením. Tomu se říká stavebnicový princip.
otaznik
Sacharidy - uhlohydráty 68 g 48,96 g
Průměrné nutriční informace
Sacharidy - uhlohydráty


Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy.
otaznik
z toho cukry 2 g 1,44 g
Průměrné nutriční informace
z toho cukry


Cukry řadíme obecně mezi sacharidy. Jak již bylo v obecné kapitole o sacharidech řečeno, sacharidy dělíme dle složitosti do 3 základních skupiny: monosacharidy, oligosacharidy (disacharidy) a polysacharidy. Za cukry můžeme označit jednoduché monosacharidy (1 molekula cukerné jednotky) a disacharidy (2 molekuly cukerné jednotky). V laické veřejnosti je pojem „cukr“ užíván hlavně pro disacharid sacharózu (řepný či třtinový cukr), ačkoliv v oblasti nutričních hodnot (potravinářství) se do pojmu „cukry“, uvedených na etiketě, řadí veškeré jednoduché sacharidy v produktu obsažené.
otaznik
z toho kukuřičný škrob 66 g 47,52 g
Tuky 1 g 0,72 g
Průměrné nutriční informace
Tuky


Většina lidí zápasících s tukovými polštáři si říká, jaký by byl svět bez tuků skvělý. Omyl! Nejen, že by nebyl skvělý, ale byl by zhola nemožný. Sice nám způsobuje těžké chvíle před zrcadlem, ale ve své podstatě je pro život nepostradatelným. Tuky neboli lipidy jsou totiž nejen vydatným zdrojem a rezervoárem energie, ale podílí se také na stavbě biomembrán, jsou součástí stavby orgánových struktur, jsou výchozí látkou pro stavbu některých hormonů, žlučových kyselin aj., slouží jako tepelná a mechanická izolace (třeba ledvin) a také působí jako rozpouštědlo (především vitaminů A,D,E a K a jiných látek)...

Na rozdíl o sacharidů je metabolismus tuků podstatně složitější. Zpracování začíná až ve dvanáctníku (první část tenkého střeva). Malé množství enzymů je sice již v žaludku, ale pro jejich úspěch je důležitá přítomnost žlučových kyselin, jejichž vývod ústí právě až do dvanáctníku. Žlučové kyseliny totiž působí jako emulgátory (tj. snižují povrchové napětí) tuků. To v praxi znamená že v podstatě rozbíjejí velké tukové shluky na malé a snadno zpracovatelné kapénky. Vlastním substrátem pro výrobu energie jsou pak vyšší mastné karboxylové kyseliny. Nepatrně jinak je tomu u kojenců, kteří mají mnohem větší aktivitu lipáz (enzymů štěpících tuky). Ti tedy mohou přijímat mnohem více tuků, ale za to hůře zpracovávají bílkoviny. Proto je důležité, aby pokud možno nepřecházeli předčasně na kravské mléko a zůstali na mléce mateřském. Totiž obsahuje hodně sacharidů a tuků a málo bílkovin. Ty navíc brzdí zpracování přijatého tuku.

Tuky se samozřejmě jen okamžitě nespalují (jako je tomu třeba u jednoduchých sacharidů), ale také se ukládají. Ukládají se do speciálních buněk zvaných adipocyty. Při vysokém obsahu tuku nakonec jediná kapénka vyplní prakticky celý obsah buňky a naopak. Předpokládalo se, že množství a rozložení adipocytů po těle je dědičná záležitost (to znamená že rozložení a teoreticky i obsah tuku v těle by měl být geneticky daný). Ukládání tuku podporuje jednak zvýšený příjem především jednoduchých cukrů, jednak příjem živočišných tuků.

Dobrou zprávou je, že se v současnosti věří, že jde o záležitost ovlivnitelnou, a to nejen v dětství, nýbrž i v dospělosti, což bylo dříve téměř nemyslitelné. Jinak i přeměna tukové tkáně oproti předpokladům je celkem svižná. Mluvím teď především o hnědém útrobním tuku. Podkožní tuk je totiž co do metabolismu podstatně méně aktivní. Dobrá zpráva je, že objem obou se dá snížit, a to v případě, kdy výdej energie převažuje nad příjmem (to znamená jednak dlouhotrvající výkony, jednak dlouhodobý půst). Mimo to se tuk ještě ukládá do svalů jako pohotovostní zásoba energie (jelikož zásoby glykogenu jsou malé a vydrží krátkou dobu). To ovšem funguje jen v případě, že mitochondrie (buněčné organely, které mají za úkol výrobu energie) mají k dispozici dostatek kyslíku a karnitinu (to je důležité především pro rýsovací dietu). Karnitin umíme dodat tělu uměle pomocí doplňků výživy podporujících odbourávání tuků.
otaznik
z toho nasycené mastné kyseliny 1 g 0,72 g
Průměrné nutriční informace
z toho nasycené mastné kyseliny


nasycené mastné kyseliny (NMK neboli angl. SFA). Zmíněné nasycenosti mastných kyselin souvisí s dvojnými vazbami. Ty můžeme nalézt pouze u mononenasycených (jedna dvojná vazba v řetězci) a polynenasycených (dvě a více dvojných vazeb) mastných kyselin. Mastné kyseliny můžeme dále dělit mimo jiné také dle délky řetězce, respektive podle počtu atomů uhlíku.


Mastné kyseliny s C4 – C10

Mastné kyseliny s nízkým počtem atomů uhlíku mají velmi dobrou vstřebatelnost, jelikož se skrze střevní stěnu dostávají prostou difúzí. Na rozdíl od vyšších mastných kyselin se z nich nevytvářejí tuky a přecházejí rovnou do jater, kde se za tvorby energie přeměňují na oxid uhličitý a vodu. [1]


Mastné kyseliny s C12 – C16

Tyto mastné kyseliny působí v organismu spíše negativně, jelikož mají patrný vliv na hladinu cholesterolu (cholesterolémii), a to jak toho celkového, tak i na cholesterolové frakce typu LDL a HDL.

Mastná kyselina laurová má negativní vliv na hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. Toto zvýšení je způsobeno sníženým počtu LDL receptorů, které tak můžou navázat pouze omezené množství LDL frakce. Přebytečné molekuly LDL cholesterolu plavou v krvi a zvyšují tak riziko rozvinu aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Kyselina laurová dle výzkumů neovlivňuje frakci HDL cholesterolu, ale mohla by být jistým prekurzorem pro vznik omega-3 mastných kyselin, pokud jich nemá člověk ve stravě dostatek. Pro potvrzení této informace je ale potřeba dalších studií.

Kyselina myristová má největší vliv na cholesterolémii. Zvyšuje jak hladinu LDL cholesterolu, tak i hladinu HDL cholesterolu.

Posledním zástupcem této skupiny mastných kyselin je kyselina palmitová. Spolu s kyselinou stearovou se jedná o jednu z nejvíce zastoupených NMK ve výživě člověka. Co se týče cholesterolu, tak kys. palmitová zvyšuje hladinu obou frakcí, a tím i hladinu celkového cholesterolu. Dle některých zdrojů kyselina palmitová reguluje také hladinu některých hormonů, ovlivňuje imunitní funkce a zvyšuje inzulinovou rezistenci. Z tohoto důvodu by se měli diabetici vyhýbat potravinám bohatým na tuto mastnou kyselinu.


Kyselina stearová

Na rozdíl od ostatních nasycených MK, které jsou popsány výše, disponuje kyselina stearová odlišným chováním v organismu. Tato mastná kyselina s 18 atomy uhlíku má vítaný vliv na hladinu LDL cholesterolu, kterou dokáže mírně snižovat. HDL cholesterol v jejím případě zůstává nedotčený, ale vzhledem k tomu, že snižuje celkovou hladinu cholesterolu, považuje se její vliv za příznivý, protože zlepšuje poměr mezi LDL a HDL frakcí. Dále bylo prokázáno, že kys. stearová zvyšuje inzulinosenzitivitu.

Příjem nasycených MK by měl být do 10 % z celkového denního energetického příjmu.


Každá mastná kyselina se skládá z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku. Z chemického hlediska jsou mastné kyseliny konkrétně karboxylové kyseliny s alifatickým uhlovodíkovým řetězcem.


Nasycené mastné kyseliny

Nasycené mastné kyseliny neobsahují dvojnou vazbu. Jejich obecnou chemickou stavbu můžeme vyjádřit takto: CH3 – (CH2)n – COOH
otaznik
Sůl 80 mg 57,6 mg
Počet dávek v balení, hromadné balení, hmotnost, sazba DPH a další údaje
Počet dávek v balení 53
Udává počet jednotlivých dávek výrobku v balení.
otaznik
Celková hmotnost včetně obalu 2270 g
Udává celkovou hmotnost výrobku včetně jeho obalu.
otaznik
Hromadné balení 1 ks
Udává počet kusů (kartonové množství) výrobku v hromadném balení (v kartonu)
otaznik
Sazba DPH 15 %
Měrná cena
čokoláda 49,95 Kč / 100 g
jahoda 49,95 Kč / 100 g
Alternativní zboží
výrobce: Amix
541
(-15%) 636 Kč
novinka
výrobce: Vitargo
40
novinka
výrobce: Vitargo
1 799
Názory, otázky a odpovědi k výrobku Vitargo - Vitargo Post 2000g

Ke zboží Vitargo Post 2000g nebyla otevřena žádná diskuze,otázka ani odpověď. Buďte první.
Napište Váš příspěvek, otázku či recenzi.

Změna popisu a složení zboží, fotografií a cen vyhrazena. Etiketa výrobku a jeho balení se může lišit od zobrazené verze v závislosti na aktuálním balení od výrobce

0 kusů 0
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu



Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos